Εσωτερικές Πόρτες και Συρόμενα Συστήματα. Πώς μπορώ να πάρω την καλύτερη απόφαση;

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
0

 

 

Ποιος ο ρόλος μια εσωτερικής πόρτας σ’ έναν ευρύτερο χώρο; Φυσικά να επιτελέσει την αυτονόητη λειτουργική της αποστολή, δηλαδή να διαχωρίσει τους επιμέρους χώρους. Παράλληλα όμως με την “παρουσία” της να συμβάλει κατά τρόπο αποφασιστικό στη διαμόρφωση του στυλ και της προσωπικότητας του σπιτιού, γραφείου, καταστήματος ή άλλου επαγγελματικού χώρου.

Οι εσωτερικές πόρτες πράγματι πέραν του προορισμού τους να διαχωρίζουν τους χώρους, έχουν και άλλους λειτουργικούς ρόλους, αλλά και διακοσμητικούς σκοπούς. Η απόφαση επομένως για την επιλογή των εσωτερικών θυρών είναι σημαντική, απαιτεί σκέψη και προβληματισμό και καθορίζεται από τη μοναδικότητα του κάθε χώρου. Στην αγορά διατίθενται εσωτερικές πόρτες σε ποικιλία σχεδίων, στυλ, υλικών, χρωμάτων, αλλά και ανοιγόμενα συστήματα, ομοίως σε πληθώρα σχηματισμών και μεγεθών.

Επιλογή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου

Συρόμενες πόρτες

 

Οι συρόμενες πόρτες είναι η ιδανική επιλογή για μη ευρύχωρους χώρους, όπου είναι απαραίτητο να “κερδίσετε” επιφάνεια. Αυτές οι πόρτες εξαφανίζονται στον τοίχο μέσω ενός ειδικού οδηγού και έτσι καθιστούν δυνατή την ανάκτηση πολύτιμων τετραγωνικών εκατοστών που σε άλλη περίπτωση θα ήταν άχρηστα, αν τοποθετούνταν πιο κλασικές πόρτες.

Ανοιγόμενες πόρτες

 

Ανοιγόμενες πόρτες

 

Οι ανοιγόμενες πόρτες εξακολουθούν να είναι οι πιο δημοφιλείς, πλην όμως λόγω της ευρείας χρήσης τους θα πρέπει να επιλέγονται με προσοχή, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν ως διακοσμητικό “εργαλείο” και μάλιστα καθοριστικό σε έναν χώρο.

 

Πτυσσόμενες πόρτες

 

Οι πτυσσόμενες πόρτες είναι επίσης μια αποτελεσματική και κομψή λύση που είναι κατάλληλη για σχεδόν οποιοδήποτε χώρο, διότι χάρη στον αυτοματισμό των ειδικών μεντεσέδων επιτρέπουν εύκολο και πρακτικό άνοιγμα και κλείσιμο. Έτσι εγγυώνται ιδιαίτερη αισθητική και ταυτόχρονα διακριτική ανάκτηση πολύτιμου χώρου.

 

Ενσωματωμένες σε επενδύσεις τοίχων πόρτες

 

Μια άλλη άριστη λύση για τον διαχωρισμό των εσωτερικών χώρων αποτελούν οι πόρτες που είναι ενσωματωμένες σε επενδύσεις τοίχων (boiseries) που είναι ιδανικές όχι μόνο για να καλύπτουν ελαττώματα του τοίχου, αλλά και για να δημιουργούν αποθηκευτικούς χώρους, βιβλιοθήκες ή ερμάρια. Αυτός ο τύπος πόρτας χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη κομψότητα και εγγυάται φυσική συνέχεια, αλλά και αισθητική ομοιομορφία μεταξύ της πόρτας και του τοίχου.  Οι χώροι που οριοθετούνται από τις εντοιχισμένες πόρτες εντάσσονται με αρμονία και εργονομία στο ευρύτερο σύνολο, χάρη σε ένα στοιχείο επίπλου που κοσμεί κυριολεκτικά τον χώρο και όχι απλά τον διαχωρίζει.  Συνήθως αυτές οι εσωτερικές πόρτες διατίθενται σε μειωμένο πάχος και με απουσία πλαισίων και σκελετών. Φυσικά μπορούν επίσης να γίνουν ειδικές παραγγελίες και bespoke κατασκευές, οπότε οι κατασκευαστικές, στυλιστικές και χρωματικές επιλογές στην περίπτωση αυτή είναι άπειρες.

 

 

Συρόμενες γυάλινες πόρτες

 

Οι συρόμενες γυάλινες πόρτες είναι επίσης η καλύτερη επιλογή, αν τα δωμάτια που οριοθετούνται είναι μικρά, όπου δηλαδή στοχεύετε να δημιουργήσετε φωτεινότητα, αλλά παράλληλα και ένα αποτέλεσμα οπτικής συνέχειας μεταξύ των χώρων.  Μία ελαφριά κατασκευή χωρίς σκελετό ή πλαίσιο εγγυάται πλήρη φωτεινότητα και μινιμαλιστική διάθεση. Οι γυάλινες πλάκες που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον τύπο πορτών είναι ενισχυμένες από άποψη στιβαρότητας και σκληρότητας και ως εκ τούτου απολύτως ασφαλείς. Αυτό το είδος γυαλιού προσφέρει αντίσταση έως και πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη ενός παραδοσιακού γυαλιού και σε περίπτωση θραύσης σπάει σε τόσα μικρά κομμάτια που δεν είναι αιχμηρά.

 

 

Συμπερασματικά υπάρχουν διάφοροι τύποι εσωτερικών θυρών που χρησιμοποιούνται για να διαιρέσουν τα δωμάτια και η καλύτερη επιλογή θα είναι πάντα αυτή που έχει λάβει υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά και τις μεταβλητές του χώρου. Η Living In σάς προτείνει να την εμπιστευθείτε και είναι βέβαιο ότι θα σας προτείνει την καταλληλότερη λύση για τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού, αλλά και απόλυτα κομψού χώρου.

 

[via]

Leave a Reply